fredag 23 augusti 2024

Jag går in i en roll men vill även vara respektabel och omtänksam

I den text från TT som tog en tur runt många av Sveriges tidningar stod: 

Ordet ”demure” har använts för att beskriva kvinnor och betyder ungefär anständig eller blygsam. Men i sociala medier har Lebron (se Sbråks inlägg i går) och hundratusentals användare världen över använt uttrycket för att beskriva sig själva eller situationer på ett lekfullt sätt – allt från hur man sätter sig på en stol till hur man äter mat.

Medveten om att jag själv sprider viktig information vidare måste fler upplysande stycken ur TT-texten citeras:

I dess korrekta mening betyder "demure" ungefär anständig eller blygsam, och används framför allt för att beskriva en reserverad kvinna. Nöjeskrönikören Fanny Svärd kallar trenden för en lek med femininitet och könsroller och menar att man driver med kvinnoideal.
– Själva kontrasten i det hela är ju att kreatören är en rasifierad transkvinna som kanske egentligen inte skulle beskrivas som blygsam. Hon går in i en roll i de här videorna, och alla andra gör det också, säger hon. – Men samtidigt som man driver med det finns en generell vilja att vara respektabel och omtänksam.

Detta uppseendeväckande beteende har fått Spotify att se ”en stor ökning av spellistor där ordet finns med. Bland artisterna som förekommer där finns Lana del Rey, Billie Eilish och SZA”.

Och hör här (mer från Tidningarnas Telegrambyrå):

Även kändisar som Lindsay Lohan, Lizzo och president Joe Biden har hoppat på trenden, något Fanny Svärd inte tror är till dess fördel. – Sådana här trender är inte menade att vara för alltid, och när vuxenvärlden börjar få tag i skämtet är det över.

Det måste m a o redan förklaras vara över, här har en trendig samt åldrig sbråkbloggare snott skämtet. Och man är inte ensam om att vara gammal, förutom Joe Biden nämns även två äldre sångerskor, 38 respektive 36 år. Fast förresten, skämtet är inte helt över. Det var inte jag som "fick tag" i det, utan "skämtet" som slog sina klor i mig. Det blir mer av det modesta, blygsamma och reserverade imorrn!