söndag 25 augusti 2024

När ordet ”konstig” drar över världen, vad säger det då om den?

Samtidigt med den sanslöst tomma debatt som jag nu häpnat över i ett par inlägg pågick en minst lika intig viral diskussion om att någon (det var väl amerikanske vicepresidentkandidaten Tim Walz) kallat Donald Trump ”weird”. Som betyder ”konstig”.

Egentligen är det i sig konstigt upphöjt till fyratusen: vad gör att ett sånt yttrande blir en så stor grej? Folk måste ju ha kallat Trump både det ena och det andra, och föralldel har väl många kallat andra för det ena och det andra utan att det färdats runt jorden? Jo, om det hade varit uppseendeväckande invektiv eller det slags språk man hör att de kriminella som telefonlurar äldre använder, då kanske medier frestats att återge de fulfula orden.

Men ”konstig”??? För egen del trodde jag att det inte kunde bli konstigare (hoppsan, se vilken glosa jag använt flera gånger) än med det medier kallade ”demure-trenden” som handlade om att bete sig som folk. Det måste upprepas: hela världen är ju för sjutton galen. ”Galen”, kan det inte gå att ge det ordet vingar också?

Det finns fler: korkad, förståndig, snäll, välordnad, elak. Med flera. Tänk er allt människor skulle kunna säga, det är inte klokt. Klokt, t ex? Nä, det är synd det här att satir, ironi, skämt och språkligt finlir har dödats. För den som har DN rekommenderas varmt, som det heter, Katrine Kielos-Marçals artikel om fenomenet ”slop”.

På denna plats bör inte såna här utbrott ske, det är inte bra att falla för frestelsen och ta upp dylika världsomvälvande händelser. Då har man ju faktiskt svalt det bete som ingen klyftig person bör öppna käften omkring. Konstigt, är det enda som går att säga om saken.