söndag 8 september 2024

Kvalitetskontroll: vad beskriver bäst ett yrke, krita eller påskägg?

Att yngre inte lär sig ord och begrepp som inte längre har nån plats i samhället är inte konstigt. Någon av dem talade om folk som ”har en smal plånbok”, och det låter nog rätt i unga människors öron. Och visst, en plånbok kan vara smal eller bred, men det handlar inte om designen på plånboken här. Vad personen ville beskriva var en tunn kontra tjock plånbok. Detta berättade förr om huruvida någon var mindre bemedlad eller rik.

Bilden av ”tjock plånka” är förstås den fyllda plånbok som bågnade av sedlar och mynt. När de fysiska, ”riktiga” för oss äldre, pengarna inte finns, upphör intresset kring hur plånboken ser ut. Bankerna har inte varit något att råna på många år, andra svindlerier och lurendrejerier ökar rejält: helst utsätter man de gamla dårar som inte satt sig in i hur världen av i dag ser ut.

Även om den ”smala” plånboken är förståelig, är det lite knepigare med nutida journalister som tror att ordet ”förekommer” heter ”försigkommer”. Unga har gjorts mer försigkomna på vissa områden, språkligt icke. Från samma nyss förtalade kår kom den person som sa om en brottsling: ”Han motsäger sig inte anklagelsen”.

Inte fan vet jag hur det här ska gå framgent, men det verkar vara skit samma i mångas ögon, öron och sinnen. Man måste försöka se det roliga i eländet. I en enkät jag skulle besvara gavs en inledande uppgift. Och, ja, då, det är väl nåt som måste göras för att lura (lugna?) AI-joxet. Så här sa i alla fall enkäten:
      
Svarskvaliteten är mycket viktigt för oss, och följande fråga är en del av vår kvalitetskontroll. Vänligen välj det ord som bäst beskriver ett yrke

Kängor             Krita
Rådjur              Påskägg
Lärare              Äpple


Man utmanas hela tiden i den sköna nya världen: "Yrke"? Få se nu…