fredag 20 september 2024

Man ska inte skräpa ner i skogar, man ska förhålla sig till vägskäl

Så fort man låter ett gyllene skimmer falla över forntiden kommer nån rackare och påminner om att folk begick misstag även då. Angående att de flesta medier var försiktiga och anständiga förr (se gårdagens epistel) berättar informanten T om radiostationen som för 40-50 år sen rapporterade om att en person hittats död i ett dike. Direkt därefter spelades låten "Man ska inte skräpa ner i naturen”.

Olycksfall i arbetet, förstås. Låten (sjöngs vanligen av Edvard Persson och skrevs 1938!) fick nytt liv med Håll Sverige rent-kampanjen på 1980-talet. Ja, så kan det gå: ”vi måste ju se skogen för alla träden”. Så sa nån expert på nåt i radion. Det krävs lite eftertanke eftersom man lärt sig att det heter ”man kan inte se skogen för alla (bara) träd”. Benar man i ordföljd och innebörd så blir väl betydelsen densamma. men man kan knappast klandras för att känna osäkerhet angående språket: varje individ i hela universum skräddarsyr nu sitt eget språk, sin egen verklighet och förväntar sig dessutom att andra ska fatta. Och de i sin tur sitter där med egna språk och verkligheter.

Informanten M suckade häromdagen efter ständiga digitala tillkortakommanden: ”Den här världen kräver mer av en människa som vet allt mindre”. M får lära sig att se skogen för alla träden. Tar för vanans skull med en engelsk skuffelse och citerar ur en tidningskrönika: Som när jag hör mig själv säga till en kompis som överväger olika alternativ för nästa ben av sin karriär att man ska akta sig för energitjuvar: man ska försöka hålla sig till människor som ger mer energi än de tar.

Innehållet må vara, men vad är ”nästa ben av sin karriär”? Nåt man missat igen? Men jag har hört engelska ”leg” användas i betydelsen ”etapp”. Och M påstår att ”ben” används för ”etapp” i segling. Kanske funkar också ”del” eller ”steg”.

Journalisten är eller har varit stationerad i USA och det går att förstå hur detta ”ben” kom in i texten. Men en redaktion värd namnet bör alltid ha medarbetare som läser varandras texter. För texter ska vara ledsagare (undantag: det lallare som undertecknad skriver) åt den allmänhet som tar del av nyheter och information. Här passar ett citat från en akademiker vem-det-nu-var i radion om något-vad-det-nu var: ”Det här är viktiga vägskäl att förhålla sig till”.