lördag 5 oktober 2024

Bloggen klickar i boxar och ropar ka-ching så det står härliga till

Som sagt: man bor i det förflutna. Det är lika svårt för unga att förstå vad äldre säger och menar, som det är för en själv att läsa av dagens vardagsprat. Ett ”okänt begrepp” nämndes i slutet av gårdagens inlägg, okänt för mig, alltså, men känt sedan länge av många.

Samma skribent som skrev om ”moshpiten” använde även ordet ”usk:or”. Slaviskt språk och nåt felslag, var min tanke. Nejdå, ”uska” togs in i SAOL för ca tio år sen och betyder ”undersköterska”. OK. Lite njuggt dock att inte ”ssk” (sjuksköterska) får vara med i ordlistan.

Det knepigamed förkortningsord, är att de inte behandlats som andra svenska glosor., fast i detta fall gör SAOL med ordet som med de flesta andra substantiv på -a: uska blir i plural uskor (som i skuta-skutor, hagga-haggor). Skribenten som nämndes igår skrev usk:or i plural och dylikt går att fastna i!

I ett sånt sökande är det lätt att stöta på Eva Sahlström som driver en ypperlig språkblogg, bl a. Hon skriver att man (vid plural av initialförkortningar) ska gå på språkkänslan för att avgöra om du ska använda pluraländelse. Och gör du det, sätt kolon mellan förkortningen och pluraländelsen: ett sms – flera sms, en cv– flera cv:n, en gps – flera gps:er.

Men det är som det är och blir som det blir. Häromsistens såg jag som plural för bostadsrättsföreningar brf:er, vilket också tycks dominera. Borde det inte vara brf:ar? Mja, det kan bara språkgudarna svara på och de lyser med sin frånvaro. Nytt ämne: 

Sa såna här ka-ching i Sverige? Bild Wikipedia
I ett eftermiddagspratprogram talas ofta ett språk som är svårt för oss som inte kan vår moshpit m fl uttryck. En av programledarna sa: ”Det är ka-ching, dom klickar i alla boxar!” Visst har man hört ka-ching ett tag nu, och vad det innebär har den här världen lärt oss, men gällande ursprunget vete tusan om en svensk skriver under på förklaringen.

Sajten Quora har en kommentar från en britt, som skriver om uttrycket att det är en imitation av en gammaldags kassa-apparat som öppnas och:”ka är tangenterna som trycks in, ching är registerklockan som ringer”. Vi använde nog inte de ljudorden, men vilka? ”Klicka i boxarna” har f ö redan dissekerats, men det kan ske igen.