tisdag 8 oktober 2024

Vem är hög, vem är låg, frågan gör en galen. Kreti, pleti, pöbeln?

I går använde jag uttrycket kreti och pleti. Det gör jag ofta i tal och i skrift: det är en bra sammanfattning för ”alla, varenda kotte, hög som låg”. Men stopp och belägg! ”Hög som låg” anses nog inte passande i dag. Kanske inte heller kreti och pleti. Här måste gås till botten.

”Hög som låg” är för undertecknad en lite omständligare variant för ”allmänheten, folket, pöbeln”. Det senare används likaså i denna blogg, dock inte i med den nedsättande innebörd det haft under lång tid. Ursprunget, säger etymologin, är latinska ”populus” som betyder ”folk”.

Det tidigare nedsättande tonfall ”kreti och pleti” ansetts ha haft har försvagats. SAOL, som inte alltid är lätt att hålla med, ger enbart (2015, redan) innebörden ”blandat sällskap, vem som helst”. Frågelådan från Språkrådet är lite försiktigare och svarar på en fråga om ursprunget att det står för:

"personer av blandad, huvudsakligen lägre, social ställning”, ibland ”folket” och ibland bara ”vem som helst”. Det har i regel en nedsättande biton. Uttrycket har använts i denna betydelse åtminstone sedan 1769. Uttrycket går tillbaka på en biblisk benämning på två folkslag som ingick i konung Davids livvakt, kereteerna och peleteerna.

Det är för svårt att söka i bibliska texter efter dessa två folks karaktäristiska kynnen och lynnen, var de lurkar och skurkar? De jobbade ju som livvakter! Wikipedia håller sig också lite neutralt genom att säga att ”Kreti och pleti är en i vardagligt bruk nedsättande beteckning för ’allehanda löst folk, den breda allmänheten, vem som helst’”, för att sen lägga till det småförsåtliga ”eller som det står i Nordisk Familjebok: personer utan börd, bildning eller samhällsställning".

Det är helt säkert en gammal upplaga av Nordisk Familjebok, då, för i fjärde upplagan (1951) beskrivs uttrycket enbart avse ”vem som helst”. NF är inte lika generös vad gäller ”pöbel” som sägs betyda ”slödder, pack”. Hm. SO säger att ordet beskriver ”föraktade personer ur de lägsta samhälls­klasserna med ton­vikt på (förment) brist på moral, förfining och dylikt”.

Själv fortsätter jag använda kreti och pleti, pöbeln samt hög som låg. Vad gäller de senare är det allom bekant att det råder olika meningar om vem som är hög respektive låg. Det finns ju även personer ur de ”högsta” samhälls­klasserna som uppvisar ton­vikt på (förment) brist på moral, förfining och dylikt.