lördag 28 oktober 2017

Annat man kan göra

Han väckte vrede och löje, Jens Spahn (se gårdagens inlägg), och ibland avfärdas han med det alla vurmare för sitt hemlands vilda tungomål känner igen: ”Det finns väl viktigare saker att syssla med!”

Jodå, det gör det säkert. Själv skulle jag kunna samla ihop alla onödiga prylar och ta till bakluckeloppis. Jag skulle kunna virka täcken och barnkläder till fattiga eller företa långa flygresor till samma fattigas länder och bo på all-inclusive-hotell. Spela golf, gå på drejkurs, ja, jädrars, allt man skulle kunna göra.

Och så sitter jag här. Ändå är det viss nytta med det också: ett antal svenska språkmänniskor lämnas ifred och slipper blodstörtning/utslag/sura uppstötningar. Det är redan tillräckligt många som hör av sig till dem med diverse språkklagomål.

Angående Spahn skriver en engelsk webbtidning att lingvister vid universiteten (de tyska avses i sammanhanget) är skeptiska mot språkbråkare som vill begränsa användandet av ”Denglish” (motsvarar vårt ”svengelska”).

Språkimport är en del av språkens organiska förändring, säger de. Hittar inte dessa språkvetare på en annan slogan för att ursäkta sin laissez-faire-hållning (och titta där kom det lite franska för en gångs skull,men man kan även säga låt-gå-mentalitet!) är det snart ingen idé att lyssna på dem alls.