måndag 23 oktober 2017

Låter inte maten tysta mun

Ytterligare ett nyordslisteord (det sista på ett bra tag!), men det är ett bra ett också: Mukbang. Det betyder ordagrant ät-sändning och skrivs i originalspråket 먹방. Fenomenet kommer från Sydkorea, den nation som kommer först i Pisaundersökningar när det gäller skolbarns prestationer. Uppenbarligen har dessa barn och ungdomar tid även till annat, för redan under flera år har de ägnat sig åt mukbang. Det går ut på att man äter mat samtidigt som man spelar in sig själv med en kamera och talar till publiken.

Jag skummade genom lite av utbudet på Youtube där ett oräkneligt antal sitter framför kameran, pratar och äter. En tjej tycks spela in en halvtimme varje gång hon lägger upp en mukbang-video. En sån här innovativ historia inskränker sig inte till Sydkorea – landet har inspirerat all världens alla nationaliteter som sitter framför en kamera och slevar i sig käk. En del så skickligt, om jag förstått rätt, att de får betalt av betittarna.

En svensk tjej dukade upp en frukost inför kameran. Filmen skulle ta endast nio minuter, men det var inte så fängslande att jag såg hela. Man måste säga att internet har tagit fram det fantasifulla och bästa i människan.

Sånt här gör mig renons på tankar som behövs för att dra minsta slutsats om världens tillstånd mellan big bang och mukbang. Bättre att ägna sig åt något praktiskt: och kanske blir det en vacker dag läge för gurkmukbang.