lördag 5 januari 2019

Kanske mera en bacill än en bakterie när det kommer till kritan

Det gäller alltså det där med att förstå. Man kan givetvis inte tala eller skriva så att ALLA fattar, det vore en omöjlighet. Men man föreställer sig ändå att språket i de s k gammelmedierna bör nå ut till de flesta. Som framgår av mediernas namn borde det främst kunna begripas av gamlingar. 

Just en sådan, d v s en i min egen ålder, satt och tittade på ett sportprogram som på övligt vis gjorde tillbakablickar på förra årets händelser. 

”De använde ett ord jag aldrig hört”, sa gamlingen, som ändå är kapabel nog att beskriva sammanhanget ordet förekom i. Det gällde en fråga som en fotbollsstjärna (kvinna) fått samtidigt som hon erhöll ett stort pris. En journalist hade frågat om ”hon kunde twerka”. 

Gamlingen som hört talas om bakterien twar tyckte att det lät otäckt, men var framför allt förgrymmad på att det inte fanns en ansats hos journalisterna i tv-studion att förklara ordet. 

”Du är väl bra okunnig”, sa undertecknad och visade Wikipedias förklaring: 

Twerking är en dansstil, där dansaren, som vanligtvis är en kvinna, står lätt hukande och bredbent och skakar sina höfter och rumpa, på ett sätt som kan uppfattas som sexuellt utmanande. 

Frågan till spelaren hade upprört många sportintresserade: Vad hade fotbollsstjärnan och den fina utmärkelsen att göra med att utföra en sådan rörelse?
 
I morgon frångås det rena sbråkanslaget för en diskussion av typen "gender" och "du ska väl skita i vad jag definierar mej som"!