lördag 31 augusti 2019

Nåt fel är trasigt, den saken är säker, men hur ska man laga det?

Här kommer en korrigering. För ett par inlägg sedan ondgjorde jag mig över det faktum att även äldre, eller i alla fall ”många som passerat serietidningsåldern har så starka band till gestalter i tv-serier och filmer”. Det gäller inte saken i sig – man tittar på eller läser det man gillar – utan mitt eget krypande obehag av att fiktion och verklighet börjat lösas upp eller glider in i varandra.

Det här tycks bero på att den som under många år levt och formats i en analog verklighet och som for illa av att i ungdomen läsa framtidsromaner, inte för allt smör i Småland kunnat föreställa sig att dessa dystopier visade sig beskriva en stor del av det vi bebor i dag.

Å andra sidan är det i denna artificiella era också möjligt för en från förr att roa sig gratis genom att bara läsa rubriker (och delar av texter) som man inte heller kunde föreställa sig var möjliga att få till. Här en av alla dessa:

Arg naken man kastade vägmarkeringar på bilar

Antagligen är det sant, även om det är sällan en arg man går ut naken och kastar vägmarkeringar på bilar. Beteendet är märkligt och, får man säga, ganska dåligt, eftersom människor kan komma till skada. Å andra sidan är inte uppträdandet vanligt och bakgrunden skulle kunna vara psykisk sjukdom eller att mannen är påverkad av alkohol eller droger.

Före den digitala revolutionen – innan hela världen blev till ett vardagsrum – fick inte ALLA mänskliga beteenden vad vi då kallade krigsrubriker.

Människor som arbetade med nyhetsförmedling hade utbildning och vana (i de flesta fall) som gjorde att de bedömde värdet av det som skedde och om det skulle rapporteras om. Nu har denna värdebedömning hakats ur. En fördämning har brustit till mångas jubel, de anser sig inte bara kunna få ALLT utan även den SANNA bilden av ALLT.

Det är bara att hoppas på de yngre generationernas – de som föddes in i den här gränslösheten – möjlighet att själva göra den sållning man behöver för att förbli skapligt mentalt frisk.