torsdag 12 mars 2020

Det vråslnabba medieviruset vänder upp och ned på normaliteten

Mycket av dagens språk, och då avses verkligen det alldeles aktuella språket, handlar om Covid-19 (som står för ”coronavirus disease 2019”).

Man kan grubbla sig sönder och samman över det mediala virus som går snabbare än själva coronaditot. Naturligtvis är det viktigt och bra med information, men i skrivande stund, som en gammal klyscha lyder, så får man slå sig fram till andra nyheter, andra texter.

En gammal sbråkbloggare får förstås material som är färgat av mediernas försök att låta aktuellare och angelägnare än nöden kräver. Ni vet de där hysteriska breaking-news-etiketterna som dyker upp i utländska  nyhetsprogram (och som betyder ”senaste nytt” ungefär) och propsar på uppmärksamhet? De där som gör att tittaren/lyssnaren måste få alla just-nu-pågående-händelser från alla världens hörn in i sin arma hjärna?

Såna kan på svenska tidningars webbsidor heta Just nu – och sen ett kolon som signalerar det MOMENTANA. På en sådan sida stod det ”Just nu: Stanna hemma om du är sjuk”. Det känns som ett gammalt beprövat råd, tänkte jag, som varit före min tid och brukat stanna hemma om jag varit sjuk.