lördag 14 mars 2020

Ordens valörer är något att säkerställa (se gårdagens inlägg)

Det är tråkigt att man inte får vara en rikslikare när man egentligen har kläm på det enda rätta för mänskligheten.

Så löd inledningen av dagens drapa, nu börjar allvaret: Pandemitiderna blir lätt vettlösa av de snabba medierna. De sociala kan man inte lita på, för de betyder du och jag, moster Stina, kusin Alfonso och alla världens medborgare. Man kan tro att det går att tänka efter angående släktingar och vänner vilka som är kloka och vilka som inte är kloka och på så sätt sila fram ett mått tillförlitlighet. Men om nyss nämnda släktingar och vänner tänker efter på samma vis så kajkar hela teorin ty vi kommer inte att bedöma samma personer som kloka o s v.

Gammelmedier prisar sig ofta för sin "objektiva" information. Till detta säger jag: mja. 

Nyligen (eller ”i närtid” för dem av er som talar nyspråk) hördes ett ekonomiproffs utnämna börsraset till ”det värsta i modern tid”. Kanske det. Det visar sig när vi någon gång (innan nästa kris, alltså) kan summera efterräkningarna. Ett annat ekonomiproffs utropade samma börsras till ”det värsta i mänsklighetens historia”. Det proffset hade nog tappat såväl pengar som fattning. Människans historia är visserligen omstridd, men förmodligen var nog, för de flesta av våra förfäder, andra slags ras mer fatala.

Nu använde jag ordet ”fatal”. Det har en kraftfull innebörd. Nyss spillde jag ut en kopp kaffe vilket gjorde mig mycket arg, men händelsen var knappast fatal. Ett annat starkt ord är ”tragisk”.I de s k gammelmedierna har nu talats om personer som ”tragiskt” gått bort efter att ha drabbats av det i dagarna kända viruset.

Det rapporteras dagligen om hemska tragiska dödsfall, men det känns ändå knepigt när de avlidna är personer i 80-90-årsåldern. Många människor har drabbats av att äldre släktingar och vänner gått bort som en följd av influensa, lunginflammation och annat som drabbar gamla och redan sjuka på ett fatalt sätt. Dessa händelser är tragiska för den närmaste kretsen. Och medierna borde vakta på ordens valörer.