måndag 9 mars 2020

Homeostasens hållbarhet hajar humanoiderna halvbra

Det händer att människor, om och om igen, berättar saker för en som man redan vet. Den som intresserar sig för samtidens språkförändringar får exempelvis ofta kommentarer som ”språk är ett levande väsen som ändras hela tiden”. Ja, men beträffande levande väsen kan man även hävda homeostasens roll.

Homeostas är (och här kommer Wikipedia med en definition): ”ett stabilt och konstant tillstånd gentemot omgivningen i ett biologiskt system”. Här ett par exempel ur detta biologiska system: 

Detta är ett rekord för alla tre vintermånader

Och: Han var en av de trevligaste människorna jag träffat

Man kan uttrycka saken grammatiskt, men då måste det slås i böcker. Men i den gamla svenska jag lärde mig som barn – det skedde enbart genom omgivningens sätt att tala och skriva, grammatiken var gratis  – använde man bestämd form i första exemplet beträffande vintermånader: ”alla tre vintermånaderna”. I det andra gjorde man tvärtom och sa att han var ”en av de trevligaste människor (obestämde form) jag träffat”.

Oviktigt, menar många, men det gör inte de som lär sig svenska som främmande språk. Om de vill uttrycka sig enligt svenska grammatikregler och frågar en lärare (eller vem som helst) om huruvida de ska välja bestämd eller obestämd form för vintermånaderna och människorna i just de här fallen kommer svaret att bli ”äsch, det spelar ingen roll, välj själv”.