tisdag 31 mars 2020

Trist att få snubbor och outas för ens åsikter om modern svenska

Hur ska det gå med alla språk? Stora som små naggas de i kanten som resultat av den snabba globaliseringen. Det här är ingen politisk blogg och det är bäst att genast sluta med den typen av utsagor – de brukar få alltför många att dra alltför felaktiga slutsatser om den som talar.

I vilket fall som helst sitter vi mitt i ett betydligt påtagligare resultat av en snabb globalisering och nog måste man kunna få fundera lite över tingens ordning utan att få snubbor! Det sista är f ö ett kul gammalt ord som betyder detsamma som bannor, ett lika kul gammalt ord.

Ålrajt. Hur som helst får den alltid spö som vill behålla språket i ett lite roligare tillstånd än det nya modersmål som är svårt att känna sig committad och dedikerad till. Desto bättre att få ett ord på en verksamhet man önskar funnes för svenskans del: språkrevitalisering!

Tack för det Ođđasat! I gårdagens tv-nyheter på samiska presenterades Áilu Valle, rappare (bl a), som fått uppdraget att jobba med dubbning av en Mumintrollserie till nordsamiska. Han berättade hur han lagt stor vikt vid språket i detta arbete: det är mycket viktigt för barn att både se och höra sitt språk.

Ja, just det, ja. Och då nämnde han språkrevitalisering, en jätteuppgift som folk runt om i världen ägnar sig åt. Söker man på ordet i Google får man förstås många träffar, bl a hos Institutet för språk och folkminnen. 

Mer om det här i morgon, man måste ju äta också.