måndag 6 april 2020

Finns det gränser för hur epicentrala saker egentligen kan bli?

Knasigheterna ökar. Eller, det kanske de inte gör, sanningen är väl den att man är mer utsatt för språk i dessa dagar. Mycket har givetvis direkt koppling till det karantäna livet. Och se! Det var ett nytt ord! Kanske, men man brukar aldrig vara först. Nej, så var det också, fast där jag gjorde adjektiv av ett substantiv har andra skapat ett verb: ”hur man karantänar, vem man vill karantäna ihop med”, o s v.

Lite motvilligt säger jag kör i vind! Värre då med den rubrik som löd ”En till sjukhus efter central olycka”. Man förstår, som mina belackare säger, att en olycka skett i ortens centrum, men det är bara att slå upp ”central” var som helst och se att det blir lite som med den varme korvgubben. Eller nåt.

Ett annat välanvänt ord i dagarna är "epicentrum". Har grubblat över hur något kan vara mer centrum än centrum, och har inte just epicentrum en väldigt bestämd betydelse? Jo, SAOL säger att ordet betyder ”plats på jord­ytan rakt över jordbävningshärd, ytcentrum”. Förvirrad slår jag på ”ytcentrum” som varken finns i SAOL ordlista eller de andra två i svenska.tre.

Wikipedia, i sin tur, säger att epicentrum, "i vardagligt tal och i media”, används ”i utvidgad betydelse för att ange centrum för andra katastrofala händelser, till exempel nedslagsplatsen för en meteorit eller komet, ursprunget till en smittsam sjukdoms utbredning eller ursprunget till ondskefulla handlingar. Språkrådet avråder från att epicentrum används i dessa fall”.

Men, kära Språkrådet, då: en åsikt och en stark rekommendation!? Det Wikipedia hänvisar till är dock från 2017: https://www.dn.se/arkiv/kultur/fraga-om-spraket-epicentrum/

Förutsägelse: I nästa SAOL eller SO finns den innebörd som, enligt Wikipdeia, används i ”vardagligt tal” med. Vaffan, förresten, heter det inte ”i dagligt tal”?