måndag 13 april 2020

Varning för de gamla vanliga gifitga antydningarna och svingarna

Vad du häktar upp* dej på grejer, säger folk till mig och det har de rätt i. Här är en sån grej: ”Givet blablabla och blablabla”, säger en. Så kommer en annan och säger: ”givet att blablabalblabla och blablablablabla”. Ordet i denna bemärkelse kom in i SAOL 1998. Innan dess inleddes inga meningar yttrade av språkligister på så vis.

Lite googling visar att en av de främsta ”givet”-gubbarna, i alla fall inledningsvis, var Fredrik Reinfeldt. Så till den grad att folk retade sig på saken. År 2006 skrev den dåvarande chefen för Språkrådet, Olle Josephson, i sin språkspalt i SvD om Reinfeldts favorituttryck. De var flera, men beträffande ”givet” gavs exemplet: ”Givet att Jan Eliasson sitter kvar som ordförande för FN:s generalförsamling”. Josephsons kommentar till användningen löd:

 "Givet” i den här betydelsen etablerades i svenskan på 1980-talet. Det kommer från vetenskapligt fackspråk, där det lånats in från engelskan: ”Givet en hög barnadödlighet…”; ”Givet säkra data…”. Ordet får ett antagande att låta lite mer formellt och vetenskapligt än om man bara säger ”om” eller ”ifall”. 

När man slår i svenska.se/tre/ skriver SO (2015): Givet är en verbform (perfekt particip) som ganska nyligen har övergått till att fungera som en sorts preposition i satsförkortningar: givet hans tvekan de en annan lösning; givet att NN inte kan medverka är det lika bra att ställa in mötet. Tidigare paralleller är förutsatt och beträffande.
Bild från OpenClipArt-Vectors, Pixabay

Ja. Men nu börjar "givet" kastas in som dekorativ inledning på meningar där betydelserna blir andra. Det inte konstigt, för stjäl man från andra språk för att det låter flådigt blir det lätt felanvändningar. Men apropå det kan man dra sig till minnes att nämnde Josephson 2013 skrev att ”engelskan i svenskan är skum på ytan”.
Jag undrar det, jag.

Söker man ”givet” hos SAOB får man frågan: ”Menade du: kivert, jävigt, kyvett, given, gift?” Ja, gift,  menade jag nog. Men inte vad man är när man ingått äktenskap.

* mer om "häkta upp sig" kommer i morgon