söndag 12 april 2020

Halvilsket inlägg från en av dem som snart tillhör ”våra äldre”

Det här är en rätt ensidig blogg. Den har aldrig varit tänkt att handla om stylistknep, vare sig inrednings- eller utseendemässiga. Inte heller har dess avsikt varit att tala om jul eller påsk ifall dessa högtider råkat infalla, vilket de också gör med en förhållandevis skaplig regelbundenhet.

Men ibland måste man rucka på principer. En pandemi kan få en bloggare till sådant. Sbråk handlar mest om bråk om språk. Egentligen kan man även kalla bloggen ytlig, eftersom den handlar om formsaker. Form. Här ska nu komma lite innehåll.

Coronaviruset har fått många att värna om ”våra" äldre. Inom kort kommer undertecknad, liksom barnen (ofta kallade ”våra" barn och ungdomar), också att ägas av den något yngre befolkningen (som dock ingen beskriver som ”våra" medelålders). Förstå detta rätt, jag tycker att alla, och särskilt äldre, ska leva ytterst försiktigt nu, men retoriken blir ofta dubbel.

En omaskerad variant kom från en av ”våra” s k ”folkkära” artister. Ute hade han sett ett gäng ”70-80-plus. Det var ett rullatorrace på gatorna!” Sen kom den förklädda ”omtanke” man hört nu i månader (artisten återges inte ordagrant, jag har renodlat andemeningen):

Snälla äldre, stanna hemma! Ska det vara så himla svårt att låta bli att gå ut? Vi värnar om er! Det är ju för er skull vi gör allt det här! Det är för er skull vi är arbetslösa! Det finns 80-åringar som säger att de inte bryr sig om ifall de dör. Jag bryr mej inte heller ifall de dör. Men om en kompis får en hjärtinfarkt kanske hon/han inte kan få en sjukhusplats p g a er!

Det var alltså pudelns kärna*. Men jag upprepar för tydlighets skull: äldre ska absolut följa uppmaningar/varningar de får att inte utsätta sig för risker. Men det finns människor som utan omsvep säger som det är, vilket inte den citerade skojproppen gjorde!


*”Das also war des Pudels Kern.” säger doktor Faust (i Goethes drama), ”då Mefistofeles, som först visat sig i en pudels gestalt, till sist uppträder som en resande student” (Wikipedia)