fredag 17 april 2020

Sablar, vad mycket som saknar stringens, kraft och innehåll!

Tillbaka till scratch, ruta ett och basics, var det (se igår). Nu kör vi.

Har som sagt funderat mycket över det utspädda, vissnande och urtråkiga språk vår samtid får hålla till godo med. Här sitter man i sin åldersbetingade karantän och grubblar över den egna motviljan mot det moderna (tja, ca 30 år gamla) sättet att tala och skriva. Och funderingar kring det sätt på vilket man blir bemött när man gör så: 

Det är nya tider nu, förstår du (”din idiot”, lägger de till ohörbart). Du fattar väl att man inte kan prata som på 1930-talet (och här kommer ”din idiot” igen). Och så vidare.

Äh,  jag accepterar väldigt mycket nytt, men långt från det mesta. Att människans alla språk varit ständiga byggarbetsplatser är lika självklart som att jag just använde en språklig bild  (”byggarbetsplats”) för att beskriva ett pågående värv. 

Inom loppet av mänsklighetens historia har givetvis en massa såna bilder strömmat in (och ut) i språken. Då borde ju inte jag vara så irriterad på sånt, kan en eller annan (eller många) tycka. Att säga att något ”är en resa”, att säga ”vi går inte ut med uppgifterna än” och tusentals andra liknande meningar borde ju inte vara så himla uppretande.

Jo. För den här resan folk talar om i dag är inget annat än ett populäruttryck använt i övermått. Jag är väl som vilken allergiker som helst. En del undviker björkar så härs års, själv stänger jag öronen när någon yttrar ”det här var verkligen en resa”. Det är en lisa att höra/läsa det enkla ”det här var verkligen en erfarenhet, upplevelse”, eller vad nu ”resan” handlade om.

Men det larvigaste, enligt undertecknads ödmjuka åsikt, är det ymnigt förekommande ”gå in” eller ”ut” eller ”fram”. Ta en fras som ”vi ska gå in och ändra i det här”! Det räcker med ”ändra”. Ska man ”gå ut och informera” räcker ”informera”. Slutligen: ”vi går fram med en förstärkning” – vad är det för flerstavigt elände när man kan säga ”vi förstärker”? Man anar en brist på stringens och kraftfullhet när sånt här jädrans språkbruk används i försök att imponera eller dölja inkompetens eller jag vet inte vad.

Nej, vad sägs om det exempel på ”gå fram med” jag fann vid googling: ”Vi går fram med dragna sablar”. Jajamensan, dragna sablar är bland de få saker man kan ”gå fram med” och där det finns en innebörd. Om än brutal.