lördag 4 juli 2020

Behandla talet väl, det är tankens början och slut!

Höga nummer är inte detsamma som höga tal. Bloggen, liksom Wikipedia (se gårdagens inlägg) vill varna för att lirka in engelska ”number” som ”nummer” i svenskan. Däremot kan man säga att ett resultat (inom sport, ekonomi etc ) visar på ”dåliga siffror”, trots att ”siffror” egentligen är skrivtecken, symboler för att beteckna tal.

Mycket kan gå fel med alla slags skrivtecken utan att så många upptäcker det. Vi som felaktigt kallas felfinnare kan lätt få raptus av en sån här mening ur en svensk dagstidning:

Antalet smittade personer uppnår totalt till siffran 3272 personer

För att inte vara njugg: ”uppnår” är förmodligen ett skrivfel eller sånt som uppstår när man stuvar om i en text, det ska antagligen vara ”uppgår”. Sen kommer ett totalt överflödigt ord: ”totalt”. Skriver man ett så precist antal, 3 272, så fattar läsaren att det är hela antalet. Och dessutom är just här ordet ”siffran” lika onödigt. I en perfekt värld skulle meningen alltså lyda: ”Antalet smittade personer uppgår till 3 272 personer”.

Jahapp, det var det. Det kan passa att avsluta dagens drapa med ett citat som matematikern Gösta Mittag-Leffler (1846-1927) lät hugga in ovanför sin öppna spis.

Talet är tankens början och slut/ Med talet föddes tanken/ Utanför talet når tanken icke.

Där fick man något att tänka på och undrar om han menade det tal man producerar när man pratar eller om det handlar om matematiska tal. Eller båda. Gjorde ett försök att begripa etymologin hos ordet ”tal” i SAOB, bl a att hitta hur de olika betydelserna hänger ihop, om de nu gör det. Försöket lyckades inte, det går åt en van språkhistoriker till sådant.

I vilket fall som helst kan nämnas att Mittag-Lefflers syster var författaren och dramatikern Ann-Charlotte Leffler (1849-1892). Med Pasquale del Pezzo fick hon sonen Gaetano Gösta Del Pezzo Leffler. Han blev bl a fotbollsspelare.