onsdag 22 juli 2020

Indianer och cowboys (vita), män och kvinnor, fina och fula, o s v


I programmet Ring P1 bryter det ibland ut intressanta diskussioner. Nu senast gällde det ordet ”indianer”. Som allt i ”beteckningsgenren” finns det många skilda åsikter. Letade upp nyhetsplattformen Indian Country Today, där det på en sida tydligt framgick att de flesta ”indianer” i dag främst presenterar sig med stammens namn om man skulle fråga.

Det är förstås inte samma sak som att kalla sig smålänning eller jämte i Sverige, men ändå intressant att läsa vad folk tvärs över pölen säger om sig själva. Det visar sig inte alltid vara vad svenska medier och myndigheter rekommenderar att man ska säga.

Men mitt i denna diskussion uppstod en annan tanke hos mig: titta på sättet man (nästan alltid) grupperar dikotomier (ordet kom till mig som i en uppenbarelse, slå upp det om det behövs). Läs åter rubriken. Tänker inte dra alltför stora växlar på saken, men det som slog mig handlar om vilket ord som (vanligen) placeras först när man sätter ihop två grupper/begrepp/klasser som ofta nämns tillsammans.

Lite lösgooglande gav genast fler exempel, dessa ur en sida från Relationsinstitutet med rubriken Dikotoma tankegångar: man/kvinna, hetero/homo, mono/poly, ont/gott, människa/djur, kropp/själ, glad/ledsen.

Fundera på saken!