fredag 3 juli 2020

Matteproblem kallas inte längre räknetal, men svaret är ändå 42

Nu ska det bli räknetal, tal om räkning. Nja, det där kan man vrida på hur som helst, ordet ”tal” kan ju som bekant betyda något man säger, men även ”antal” eller ha annat matematiskt innehåll. I min ungdom räknade vi tal på matematiklektionerna, vi sa nog t o m räknetal. En koll i SAOB visar åter att man (= jag) använder en svenska som sedan länge är gången.

Likafullt finns det nya ”matteproblem”. När någon i radion sa: ”Jag måste förbi det numret”, och av sammanhanget menade förbättra ett sportresultat, så var det exempel på hur engelskans ”number” kommer att segra över svenskan ”tal" och "antal”. Och ”siffror”, för den delen.

En av radions mångåriga utrikeskorrespondenter citerade en kvinna som arbetar med asylsökande i Europa, hon talade bl a om mängden av dessa ”Vi kan inte spekulera i nummer”. Den citerade kvinnan hade antagligen pratat engelska och för utrikeskorren gick det fort vid översättningen som borde ha varit ”antal”, alltså: ”Vi kan inte spekulera om antal flyktingar”.

Wikipedia: Ett nummer är en sekvens av siffror, där man primärt inte är intresserad av matematiska talegenskaper – till exempel om det är ett primtal – utan av sifferföljdens identifierande funktion.

På sidan finns även ett glädjande tillägg: Observera att det engelska ordet number i matematiska sammanhang motsvaras av det svenska ordet tal.

Detalj av Julian Hammers hyllning till den bok som nämns i inlägget
Ett "litterärt" tal förekommer i Douglas Adams Liftarens guide till galaxen (1979 ) Wikipedia, igen, skriver att handlar om att planeten jorden enbart är ett experiment för att hitta "den yttersta frågan om livet, universum och allting". Svaret är 42, men frågan kan inte existera i samma universum som svaret. Om man inte förstår svaret på en fråga, behöver det inte vara svaret det är fel på, det kan lika gärna vara frågan som är felställd, konstaterar berättaren i boken. 


Vilket skulle bevisas av en hel del händelser på just den här planeten. Mer tal i morgon.