måndag 14 juni 2021

Få ett sexhundraårigt liv och därtill perfekta mediciner? Tjavars!

I ett blogginlägg 21 april diskuterades något som såg ut som ett vanligt klotter, men ändå inte. På ett elskåp stod ”OUI” eller ”OCH”, beroende på vilket ledd man läste ordet på. Häromdagen dök det upp igen i samma trakter, nu skrivet på ett träd och tydligare utläsbart som ”OCH”.

Som meddelande något påvert, men här går vi till botten även med det påvra, skrala, usla, miserabla. Något måste väl för guds skull klottraren velat säga? Började googla. Kanske skulle det finnas en massa organisationer av diverse slag över hela världen  – goda eller onda –och som har dessa initialer?
 
En snabbkoll gav inte mycket, utom möjligen ett intressant OCH: det är namnet på en ande ur en mycket speciell andevärld. Den engelska förklaringen var aningens dunkel och svårtydd (men, visst, andar har den egenskapen ofta). Faktiskt fanns även en text som översatts av Google Translate eller ett liknande program och den löd så här:
 
OCH tros vara en olympisk anda i grimoire Arbatel de magia veterum som reglerar solen. Solintressen administreras av OCH, som förlänger livet till sex hundra år med perfekt hälsa däri. Han tillhandahåller stor visdom, ger utmärkta (bekanta) sprit, komponerar perfekta mediciner, omvandlar alla ämnen till det renaste av metaller eller till ädelstenar; han skänker också guld och en handväska, som pittoreskt beskrivs av den engelska översättaren av Arbatel som "springing med guld." Han gör att innehavaren av sin karaktär dyrks som en gud av kungarna i hela världen.

Ur Arthur Edward Waites The Book of Black Magic. Ska fundera ut en bättre översättning – om möjligt – till morgondagen.