onsdag 30 juni 2021

Beträffande svensk språkhantering kan olika bilder målas upp

Ibland tävlar man i tjatighet med fotbolls- och regeringskrisanalyser. Men vad att göra när det tycks som om man är den enda i landet som bryr sig om att ens modersmål håller på att gå åt skogen, i putten, försvinna, kolavippa och döden dö?
 
Vad gäller de tusentals frågor som dyker upp i denna blogg (som många närstående m fl anser vara ett syndrom eller i alla fall underlag för en diagnos) hamnade jag för förtifemte gången i samma artikel.
 
Det sker bl a när man googlar en schematisk mening som ”engelska inflytande på svenska”. Artikeln, först i raden av träffar, heter ”Engelskan inget hot mot svenskan” och skrevs av en språkvetare 2010. Förutom att varna för s k domänförluster som kan uppstå genom att enbart engelska används som forskningsspråk i stora delar av världen, anser artikelskribenten, en professor i engelska, att ”svenska språket i sin helhet” inte är hotat.

Och här sitter jag, en amatörobservatör och tycker mig se raka motsatsen. Flera gånger om dagen hittar man meningar likt denna, som beskriver en hängiven akvarellmålare: ”Hon gillar att ta sin tid när hon målar”. Det låter väl inte fel, protesterar nu inte bara någon utan flera svensktalande.

Tänk på den till i morgon, ber amatörobservatören.