tisdag 15 juni 2021

Mer om OCH som dyker upp här och var i den verkliga världen

Om det nu inte är någon som är extremt fascinerad av den svenska samordnande konjunktionen ”och”, så måste en person som beundrar eller tillber anden OCH ligga bakom klottret, se gårdagens inlägg. Då citerades en text om OCH (från Wikipedia). Ett försök till översättning av citatet utlovades men jag tar mig friheten att tolka texten mer än översätta den, vilket vore att ta sig vatten över huvudet. Hur som helst, häng med ut i andevärlden:

I häxboken Arbatel de magia veterum sägs OCH vara en av de andar som bebor Olympen samt härskar över solen. OCH kan förlänga ens liv till sexhundra år – ett liv som dessutom kommer att levas vid full hälsa. Han (OCH) skänker stor vishet, ett strålande humör, skapar utmärkta mediciner och förvandlar all materia till ädlaste metall eller ädelstenar.

Han skänker också guld, och en börs ur vilken (som Arbatels engelske översättare på ett sällsamt vis beskriver) guld flödar. OCH ser även till att den som äger hans karaktärsdrag dyrkas som en gud av världens alla kungar.

Kolla gärna den engelska texten i Wikipedia – det är lätt att missa något i detta esoteriska textstycke ur nämnda bok, publicerad i Schweiz 1575 och som beskrivits/tolkats av den amerikanskbrittiske poeten och mystikern Arthur Edward Waite (1857-1942) i hans The Book of Black Magic.