tisdag 26 oktober 2021

Det dräller av diverse smått folk såväl under som över jord

Det är ofta man förvånar sig själv med att använda ord man inte vill. Men så är det ju även med mat, dryck, godis och alla slags rusmedel. Det står nedskrivet även i bibeln (där det mesta av mänskliga tillkortakommanden och deras motsatser är noterade): ”Ja, det goda som jag vill gör jag icke; men det onda som jag icke vill, det gör jag”.

Nu undrar förstås någon över vad undertecknad åstadkommit för ont. Jo, använt ordet ”småfolk” i förrförrförra inlägget. Det är inget fel på uttrycket i sig, men min stränga och strängt personliga vokabulär ska skötas på rätt sätt.

Denna gång finns inget stöd att hämta i någon av de tre största ordböckerna. De tramsar alla på med att det har fler betydelser: barn, s a s vanliga människor (med tillägg ”något nedsättande”) och små sagoväsen som vättar, älvor och tomtar.

I det egna huvudets ordlista finns inget ”småfolk” i betydelsen ”vanligt folk” – som jag hellre använder (andra värjer sig mot det). Men den stränga ordvakt som slog till efteråt fick mig att även kolla Wikipedia som beskriver ”småfolk” som ”små, ofta människoliknande väsen i sagor och folktro. Exempel är tomtar, dvärgar, di sma undar jordi, leprechauner, vättar, pysslingar och annat oknytt”.

För en kort stund är man i fas med tiden.