fredag 1 oktober 2021

Varför bemödar sig inte makthavare om ett icke-klichéartat språk?

Man är inte rätt person att orda om hur folk ska prata när man själv låter som en tjolattjofladdring. Men denna blogg är ett privat utbrott, en hjälplös och desperat vånda över tidens tand som tuggar sönder språket och sen spottar ut fragment av det för mottagarna att sätta ihop till meddelanden.

Sbråk är inte heller en tidning eller radio- eller tv-utsändning som utlovar objektivitet och korrekt språkbehandling – sådant som åtminstone public service bör använda i nyhetsförmedling. Dessa rader skrivs icke av en politiker, myndighets-/maktperson eller någon med ett officiellt och viktigt UPPDRAG.

Nu kommer klaget: en möjlig partiordförande bör inte säga en mening som ”Det finns inte så mycket uppåtsida för familjen om jag blir partiordförande”. Uppåtsida? Va? Va? Va? Inte en enda av våra tre stora ordböcker som ligger på svenska.se/tre/, har med ordet ens.

Inte heller finns den närbesläktade farsoten ”uppsida”. En möjlig partiordförande, tillika möjlig statsminister, måste förstås inte bara använda ord som finns i SAOL eller fraskonstruktioner som listas i Svensk handordbok, men är ju en viktig person som riktar sig till folket i allvarliga ärenden. Och borde undvika den sociala-medier-spridda klichésvenska som blivit gängse. Det gäller fler ”makthavare”. Kanske är det ett försök att verka ”hänga med”. Inget är så förrädiskt, hänga-med-språket är av en flyktig karaktär.

Förresten är ordet ”uppåt” etablerat sen länge, varför inte säga ”familjen blir kanske inte så uppåt om jag…” Det är trist med plattityder och dagsländejargong hos dem som i övrigt tycks vara riktigt kompetenta – som denna möjliga partiordförande.