lördag 23 oktober 2021

Den som vrider på en kran kan ha turen att få ljummet vatten

Jag skrev häromdan att hur en och samma person i en radiointervju sa en och samma mening om och om igen: ”Vi måste bygga lösningar”. Det ska väl gå, man har ju lyckats bygga en ny människa genom att kvadda hennes språk.

Det har pågått länge. Drar mig till minnes en del tidiga attacker vi utsatts för under årens lopp, ofta i samband med utbildningar och kurser på jobbet, bl a företeelser som kallades ”inspirationshelger”. Synd att bara klaga, det bjöds ännu friskt på den tiden (minnet är från 90-talets början) och man kostade på även oss som tillhörde småfolket.
Bild: Momentmal, Pixabay

Efter ett föredrag av en sån där inspiratör frågade en kompis vad vi lärt oss. Det enda jag kom ihåg var något vagt om lösningar och flöden som kunde jämföras med en vattenkran. Talaren höll en lång utläggning om varmt vatten som kom flytande i ett rör och kallt i ett annat. Man vred på kranen så att resultatet blev ljummet vatten. Det är allt som stannat i minnet. Hur detta skulle tillämpas på vår arbetssituation har jag tyvärr glömt.

Vattenkunskap i all ära, men tydligare är staren av en livslång skepsis mot det blommiga och överlastade bildspråk som används för att fördunkla människors enkla men i grunden kanske klipskare tänkande.