tisdag 29 mars 2022

Kommer framtiden att lyfta oss i anden eller bara blurra oss?

En gång skall det varda sommar
har visorna tänkt
en dag skall det tornas rymd över landen.
Rätt mycket skall varda krossat som vida har blänkt,
men mänskorna skola lyftas i anden.

Skrev Nils Ferlin i slutet av 1930-talet. Han visste inget om hur världen skulle låta binda sig samman med underbara kommunikationsverktyg. Möjligen hade han först gillat idén. I alla fall tills han fått se allehanda tv-inslag – såväl i nyhets- som s k kulturprogram –  om att en man på andra sidan Atlanten klippt till en annan man på en filmgala.

Ferlin kan då ha suckat och gett sin efterkommande författarkollega McLuchan rätt – han som sägs ha myntat uttrycket ”the global village”. Visst är det en liten skvallrig by vi bebor när sådant som det nyssnämnda är en av nyheterna och kriget i Ukraina en annan?

Så väldigt lyft i anden känner man sig inte heller av ett radioprogram som handlar om hur lätt det är att tillverka s k deepfakes, filmade avsnitt där det ser ut som om vem som helst sagt vad som helst. Följdriktigt använde också en av dem som behärskar tekniken (men INTE var ute i onda avsikter, ska tilläggas) ”ansikte” som ett kollektivt substantiv, till formen entalsord men som betecknar ett flertal: boskap, mygg, sill.

I en beskrivning av hur man arbetar med mängder av bilder på ansikten (vanligen kända personer) och sedan animerar dem – gör falska filmsnuttar av dem – uttryckte sig personen så här: ”det finns gott om ansikte på nätet”. Ordet förekom flera gånger på samma sätt, ”mycket ansikte”, så det var ingen felsägning.

Det lät precis som ”gott om boskap/ mygg”. Och sedan lades även till att man blurrade dessa använda bilder lite. Blurra är engelska och betyder göra suddig.