lördag 19 mars 2022

Att ha rätt skärpa i blickfånget – är det svaret på en optisk fråga?

Bild: Avinash Kumar på Unsplash

Det händer att jag svarar på enkäter. Nu senast var det en som ställde frågan (efter det vanliga, ålder, kön etc) om huruvida man är anställd inom privat eller offentlig verksamhet – och så tredje alternativet: ”Är inte i arbete”.

Den lattjo formuleringen man kan se i lite olika utföranden, ibland så här: "När människor kommer i arbete...” Komma i arbete, vara i arbete – går det inte att säga nåt enklare som passar: ha eller få ett jobb/arbete? Och arbeta eller jobba i stället för ”vara i arbete?

Efter såna urtrista sätt att prata kommer här några ännu svårare (autentiska) uttalanden av sådant slag som kräver sina uttolkare. Vad sägs om: ”Vi måste ha rätt skärpa i blickfånget”. Hur jag än funderar blir jag inte klar över vad den politikern ville uttrycka.

Flera gånger om dan undrar jag om andra medborgare förstår vad som sägs. Det tycks finnas en konsensus, eller i alla fall en överenskommelse om vad som meddelas (kommuniceras ut till) pöbeln. Pöbeln själv tycks inte lika förvånad som undertecknad.

Och när vi ändå är inne på skärpor i blickfång ska här ännu en, på samma sätt outgrundlig, historia återges. Den yttrades av en chef för en statlig myndighet (det gällde flyktingarna som kommit till Sverige): ”Registreringsfrågan är den optiska frågan just nu”.

Som jag letat efter ”optisk”! Det enda svar jag får av en mängd uppslagsverk är att det antingen handlar om ljuset som fenomen och dess lagar eller så har det med synen att göra.