lördag 5 mars 2022

Många sköter hand om’et när det ska gå undan utav bara den

Livet för yrkesskadade gamla korrekturläsare är om än inte rajtantajtan, så intressant. En sådan kan roa sig med att undra: ”Hur mycket ska jag förstå av det jag läser eller hör i dag?” Förresten: "roa" är knappast är ordet för dagen.

Även om inte verbaliteter borde ligga överst dessa dagar kan man ändå fundera över vad som händer i en krisande värld när förståelsen av information fallerar. Undertecknad blev rätt chockad (se bloggen 27 februari) över den höga militär som sa att de ryska planerna i Ukraina verkade ”ha gått i lås”. Han menade ”låst sig” eller ”gått i baklås”. Såna exempel skickar folk till tidningar som publicerar språkgrodor, men nu är knappast rätt tid för skoj.

Vad gäller alla slags redaktioner är det givetvis lätt att somt går fel när det ska gå undan, när nyheter helst ska publiceras samtidigt med händelserna själva. Men detta är man inte den första att notera. Fast hur mycket man än förstår att mediefolk inte pallar för trycket så är det oroande när mängden felaktigheter av alla slag ökar. Nyss hörde jag en typisk blandmiss som vi alla gör då och då. En journalist skulle beskriva sitt arbete och sa: ”Vi sköter hand om sajten”.
 
Ibland leder missarna till intrikata funderingar kring språkets möjligheter, hör här: ”De ska göra av sig med grejerna”, sa en reporter. Ålrajt, tänkte jag, hon/han menade ”göra sig av med...” Men i minnet dök ett uttryck från förr upp – med exakt samma fyra ord, fast i ytterligare annan ordning. Kanske säger man så här än, fast jag inte hört det på länge. En släkting som var orolig för en kompis med stora problem sa: ”Bara han inte går och gör av med sig!”

Det finns många ord. Det finns många sätt att kombinera dem på. Man kan inte annat än önska att det så ska förbli. Samt att folk varken gör av med sig själva eller andra.