onsdag 25 maj 2022

Förakta inte småord (”små sår” i originalet) och fattiga vänner!

Mera ”för”. En stor tidning hade rubriken ”De förvred min roman för ett politiskt inlägg”. Man fattar noll och söker i texten eftersom det var ett citat. Här en bit av texten där det förkom:

Det är klart att jag blev påverkad av det, säger NN. Inte bara för att folk sa förolämpande saker, utan också för att de läste det jag hade skrivit i ond tro. De förvred min roman för att göra ett politiskt inlägg.

Fler frågor inställer sig: ”De läste det jag skrivit i ond tro”. Man får välvilligt omvandla uttrycket ”god tro”, men även meningsbyggnaden i ”det jag skrivit i ond tro”, kräver välvilja. Värst är rubrikens obegripliga citat: "De förvred min roman för att göra ett politiskt inlägg”.

Man får läsa noga för att förstå, men eftersom många vänjer man sig vid formuleringar som ”han misstog honom för brodern” (se igår) kanske rubriksättaren finner mening i den likartade ”de förvred min roman för ett politiskt inlägg”. Kanske begriper bloggens läsare vad medierna berättar för oss, men själv får jag svårare och svårare.

Vad gäller ”för” finns den lärorika webbsidan ”Grundläggande ord. Att läsa, skriva och kommunicera bättre”. Nu ska ingen som fått bra skolgång samt läst, lyssnat och tittat på medier med god språkbehandling behöva studera grammatik. Den fick vi gratis fram till för några decennier sen.

”För” ges på den nämnda grammatiksidan 14 olika definitioner som preposition. Detta lilla ord kan även uppträda som adverb, konjunktion och finnas i fasta uttryck (som ”för…skull”) samt vissa idiom. ”För” kan även vara substantiv (för på en båt) och verb (hon för in nålen i huden). De senare ställer inte till problem för skribenter och läsare, vilket man tackar för.