måndag 2 maj 2022

Vilken -ism beskriver vår tid? Kanske "returinformationismen"?

De gånger det känns trögt och trist att hålla på med stavning och grammatik kan man i stället gå in på innehållet i det som produceras med hjälp av ett kryckigt språk. Min tolkning av begreppet returinformation (som förutskickades i gårdagsblogginlägget) är inte särskilt originell kanske, men vem är originell i dessa tider?

Satt nämligen och famlade bland -ismer man hört talas om, men det blir ju ingen klok på. Postmodernism, öh? Wikipedia skriver att den bl a

definierats som trevandet efter något nytt sedan luften gått ur modernismen. Men vad postmodernism egentligen innebär är inte klart definierat, utan föremål för ständig debatt.

Ja, det är just det, inget att hålla sig i eller efter nånstans när alla gamla sanningar är slut.
Men så dök några kulturyttringar upp och styrde tanken in på det som faktiskt borde kallas ”returinformationism”. En del av den gamla innebörden i "returinformation" (hänvisar till i går igen) är kvar: detta är nyheter som egentligen bara rör de närmast inblandade (katter i träd, någon som stulit en paj som står och svalnar på ett fönsterbräde).

Nu hamnar ju t ex kändisars skilsmässor, dansande i tv, matlagande etc inte bara i det som förr var s k vecko- och damtidningar. Tidigare seriösa morgontidningar känner det nödvändigt att rapportera om såna grejer –av-katter-i-träd-dignitet, alltså. För att inte nämna allt som går runt i sociala medier (och som en del av oss slipper).

Det finns skådespelare som gör filmer om sig själva – d v s inte spelar roller. Eller gör de det? Liknande hopjox är den serie Netflix gör/gjort och som handlar om Spotify. Eller serien som handlar om skapandet av den nu 50-åriga ”Gudfadern”. Visst vore "returinformationism" ett bra namn på den era vi befunnit oss i ett antal år: omtag och omtugg.