lördag 28 maj 2022

Tar man sig en blecka eller bläcka? Dricker man bers eller bärs?

Bland alla faror för dyslektiker – även dem som anser sig kunna stava – finns de rackarns e-ä-växlingarna i svenska ord. Det går t ex att göra skämt med verk resp värk, t ex. I en tidning läste jag om ett fönsterbläck. Eftersom ingen mänsklig korrigering finns hos medier (se gårdagen) så kommer det att bli mer sånt i informationsflödet. Vilken modern människa vet f ö vad bläck är? För att inte tala om bleck!

För äldre är bläck ännu en verklig företeelse, medan blecket kanske börjat sjunka undan. I alla fall fick det senare mig att tänka på de e-ä jag själv är osäker på. Hur stavs en blecka? Svaret kom förstås från en med alkoholkunskaper, Erika Ljung, på sajten Vinbanken (som man måste vara 25 för att få läsa). Hon reder ut samt citerar någon källa från förr:

Ordet anspelar egentligen på de bleckmått som särskilt förr var vanliga när man skulle servera brännvin. År 1880 talade man t ex om att: “de qvantiteter af öl och bränvin, som under julhelgerna immundigas förmedelst ’bleckan’ och tennstopet närma sig det otroliga”.

En blecka skulle i dag kanske få den tristare benämningen ”rejäl fylla”. Men om man nu ägnar sig åt sådana, kallar man då sin eventuella dryck bers eller bärs? Ja, uttalet är förstås samma, men om man vill skriva brev hem om sina bedrifter? Från samma ställe som ovan, Vinbanken, kommer även upplysningen om hur slangordet för öl stavas:

Bärs är ett slangord för öl som har förekommit sedan 1900-talets början. ”Bayern, bärs och business”, skrev tidningen Affärsresenären 2005 om den tyska delstatshuvudstaden München. Och det är faktiskt genom namnet på denna delstat som ordet har kommit till.

Och har man inför bleckan fyllt sina bärsglas till bredden eller brädden? Många kan svaren på dessa frågor. Andra sitter och gapar häpet samt längtar till morgondagens fortsättning.