måndag 19 september 2022

Dumpade kungar och kungar som felaktigt kallas Charles

En del av bloggens informanter är just såna töntar som beskrevs i går: de tycker att det är bra om det de fick lära sig i skolan ännu gäller. I stora drag. Inte så att de önskar pluralformer på verben åter, vilket i och för sig vore en välgärning för de nutidingar som vill skämta med gammalt språk och skriver ”Tomten äro smålänning”.

Nå. Informanten A värnar ännu om sådant som stilistik och tyckte att en rubrik som gick ut i de flesta svenska tidningar (för att den kom från TT) var för jäklig: ”Önation kan dumpa nye kungen”. Det är inte för att A är speciellt rojalistisk utan snarare stöttes av det raljanta och opassande ”dumpa” – vem som än dumpats!

Språkvårdarna skulle få sig en match med A som också ställer sig frågan varför Englands nye kung (hoppsan, det blev kungligt igen) kallas Charles III hos oss: alla andra brittiska kungar som hetat Charles hemma hos sig har kallats Karl (I och II) i Sverige och våra historieböcker.

Dessutom kommenterade A docenten i programmet Språket som talte om en ”nyare språknorm”:

Vaddå ändra norm? "Ny norm", vad är det för skitsnack? Saken är den att man skiter i normer och allt normativt ska förlöjligas! Pöh!

Så långt A. I morgon är en ny dag. Fast bloggen blir sig lik.