fredag 2 september 2022

Inga vanliga slukhål denna missuppfattning handlar om precis

Man fååår inte flina när någon använder fel ord, uttalar något på ett märkligt sätt eller åstadkommer andra språkliga konstigheter. För "små synder straffar Gud me'samma", sa man i min barndom. På nätet finns också ”Gud straffar somliga direkt” och varianter som ”Allah straffar vissa meddetsamma" samt ”synden straffar sig själv”. Man kan väl lägga till att ”högmod kommer före fall”.

Det är alltså vanskligt att kommentera andras språkbruk, men det hindrade inte informanten C som uppbragt berättade vad en känd och uppburen författare sagt i tv, nämligen att någon var ”som uppslukad ur jorden”.

”Flera gånger”, dessutom, tillade C, som inte alls kände något förbarmande med författaren. Jag har själv haft en del feluppfattningar som suttit kvar länge, men måste ändå hålla med om att den här var lite extra kul. Som uppslukad ur jorden blir ju en logisk kullerbytta så det visslar om det. 

Att man misstar sig på preposition kan visa att man aldrig tänkt på uttryckets betydelse (vilket för all del händer oss alla) eftersom ”uppslukad ur” inte går att säga. Jo, går gör det, men det är av samma kaliber som ”bilen fastnade ovanför leran”. Eller vad som helst som lika konstigt.

Men den uppburne författaren är icke ensam, det finns ett par handfullar människor som har en aha-upplevelse framför sig, förstår man av en googling.