tisdag 20 september 2022

Fönster med former från forna dagar: fler än man föreställer sig!

Många är de som har vidunderligt vackra utsikter från fönsterna

Normer, var det. Men jag upprepar för eventuellt nytillkomna läsare: det finns inte mycket av sånt i min värld, utom om vi talar om språk. Vill gärna slå ett slag för Svensklärarföreningen. Där finns ett allvar man inte hittar nån annanstans. Läs under rubriken Språkliga normer:

Men även om språkvården efter sociolingvistikens landvinningar nog sett det som en viktig uppgift att verka för större språklig tolerans, så kan man inte låta bli att ta ställning och ge råd. Särskilt vad gäller det formella skriftspråket har konsensus rått om att det är värdefullt med en tydlig och klar norm att följa, och denna har också kodifierats i verk som Svenska skrivregler och Svenska Akademiens ordlista.

Dock nämner inte Svensklärarföreningen SO, Svensk Ordbok, utgiven av Svenska Akademiens slappare falang (den formuleringen är min helt och hållet egen). I den (2021) finns b la följande böjningar av ordet fönster beskrivna: "best form fönstret, plural fönster, best pl fönstren äv. fönstrena el. fönsterna."

SAOL, den tråkmånsen, har 2015 enbart med fönster, (i singular och plural), fönstret i best form och fönstren i best form pl.

SAOB är mer generös i sin artikel (från 1926) om ordet. Där finns även samma best-pl-former som SO, fönsterna, första belägg 1528, och fönstrena, med första belägg 1670. Den senare böjningen sägs företrädesvis ha använts i Finland. Därutöver ges i SAOB best form sing fönsteret, (1630), och pluralen fönstrar, 1671. Dessa båda har SO glömt ta med. Är det någon som förstår vad jag vill säga?