onsdag 7 september 2022

Vem är det egentligen som håller på och släpper ut klimatet?

Möjligen kommer dagens inlägg att slå in öppna dörrar. Begreppen i fråga används så ofta att de verkar självklara för många människor. Mig stör de en smula.

Det första är den konstiga sammansättningen ”klimatförnekare”. Man behöver bara tänka en halv sekund innan det står klart för en att klimatet är svårt att förneka. Ändå används begreppet i parti och minut.

I dag sa en nyhetsuppläsare i P1 samma sak som står som rubrik på SR-webben: ”Stora skillnader hur partierna vill minska klimatutsläppen”. Sånt här etablerar sig på direkten, men det väcker samma fråga som ovan: vad är egentligen ”klimatutsläpp”? Släppa ut klimatet handlar det knappast om?

Kanske finns det en mängd såna här uttryck som man bara accepterar utan att tänka efter vad innebörden egentligen blir. Detsamma gäller även ett uttryck som ”förintelseförnekare”.

Förintelse kan inte någon förneka, däremot hör man om dem som av dunkla anledningar förnekar att det vi svenskar kallar Förintelsen ägt rum. De borde då rimligen få heta Förintelsenförnekare. Detta stryker Words stavningsprogram under med rött – däremot inte förintelseförnekarna.