tisdag 27 september 2022

De digitala matarna ser till att vi kan roa oss hela tiden

Sen tillvaron slutade upphöra i sin verkliga form och i stället ersattes av digitalt liv känns det ibland lite torftigt. Ja, de som matar sig med underhållning hela dagarna tänker eventuellt inte så. På tal om det ja, matare, var det.

Jag skrev om feeder igår. Fast kanske inte. För i den halvspråkiga värld där vi befinner oss kan detta ske: Man ser någon skriva om ”feeder” med svensk plural på det ord som i engelska skulle haft sitt vanliga plural-s.

Det knepiga är att det även existerar ett engelskt ord, ”feeder”, som betyder alla möjliga slags ”matare”. Google visar en mängd varianter. Så heter bl a ett läromedel (hemkunskap) i ”poddformat” och det är också ett ord för de män (kanske en och annan kvinna) som matar sin partner så till den grad att denna blir smällfet och inte kan lämna hemmet. Eller partnern.

Låt oss hålla oss till Det Digitala. RSS-feeds har jag hört talas om, men vet inte mycket mer. Det gör Microsoft, som svarar:

RSS-feeds är ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad med dina favoritwebbplatser, till exempel bloggar och onlinetidningar. Om en webbplats erbjuder en RSS-feed får du ett meddelande när ett inlägg går upp, och sedan kan du läsa en sammanfattning eller hela inlägget.

Feeds (jag föredrar att använda det helengelska uttrycket) är alltså något i mängden av företeelser som många av oss gamlingar har svårt att greppa. Ungdomar flinar ibland åt ens okunskap i sådana ämnen. Det känns inte så farligt, samma ungdomar kan inte stava till sina namn eller skriva för hand. Inför varandra är vi hopplöst väck i roten.