lördag 22 oktober 2022

Det är inte särskilt finkänsligt att lägga beslag på andras beslag*

Ibland måste man misstänka att alltför många underskattat en av de största tillgångar de har: språket. De som växer upp i flerspråkiga miljöer är ännu rikare – vad gäller just det den sortens ”kapital”. Men som bekant är det kapital utan citattecken som föredras och det är en av anledningarna till att rikedomen språket sjunker i värde.

Jag såg (eller hörde) ett program om sälen – inte längre utrotningshotad som språken, lyckligtvis. Programmets berättare beskrev hur ”sälen använder sina finkänsliga morrhår”. Här har vi ett ord som visar att språket är lika känsligt som sälens morrhår.

Ordböckerna är överens om att ”finkänslig” betyder ”hänsynsfull, empatisk, taktfull”. Många människor tycker samma sak och skulle snarare kalla alla djurs morrhår ”känsliga”, vilket jag tror att de är utan att ha konsulterat zoologer.  
   
Från människoriket kommer ett annat ordval: att vissa partier skulle ”göra beslag på de tyngsta uppdragen”. Det är skillnad på ”lägga beslag på” och ”göra beslag”. 

För de senare – beslag som ”görs” – vore följande mening mer korrekt: ”Firman tillverkar beslag av mässing/hög kvalitet/ metall" – ja, allt folk kan göra beslag av.


* O maj gadd vad en del rubriker låter sökta!!!