måndag 17 oktober 2022

Höst: Nu sprakar färger, nu pladdrar politiker, nu avlövas språket

I dagar av politiskt virrvarr (vilka dagar har varit utan sådant den sista tiden, f ö) inser man att ingen kan komma överens med någon annan än sig själv. Kanske inte ens det i en värld som tvingar människan att leva som i en föränderlig djungel. Var dag nya bud, nya lianer att svinga sig i, nya ormar som sticker fram plytet bak snabbvuxna buskar som inte fanns där i går.

Allt som hela tiden skiftar utseende inskränker sig inte enbart till politikens, tankens eller modets områden. Med det sista avses tyvärr inte det ord som kommer från mod, utan från mode. Också språket byter skepnad snabbt som attan. Språkregler, grammatik, konventioner, idiom – glöm sånt. Även om det finns, märkligt nog.

Googlar man frågan "Skriver man ta tillvara eller ta till vara?" blir nämligen en av de första träffarna  ”Frågelådan”, från Språkrådet, som svarar: 

Båda skrivsätten förekommer, men vi rekommenderar ta tillvara. Man kan också använda det sammansatta verbet tillvarata, även om det kan ge ett mer formellt, närmast lite ålderdomligt och byråkratiskt, intryck. Notera att frasen ta tillvara (liksom verbet tillvarata) används utan preposition, medan det näraliggande uttrycket ta vara på ngt konstrueras med prepositionen på.

Därefter följer även tips på hur man av det talade språket kan höra om ett ord skrivs ihop eller ej (i detta fall det felaktiga ”tillvara” för ”till vara”). Bland de tusentals människor som missat hur man bör skriva finns den stora matkedjans annonsmakare som på en jätteaffisch uppmanar oss att ”ta till vara på höstens smaker”.