fredag 28 oktober 2022

Klyscha kan man inte kalla det, men riktigt uttjatat är ordet i fråga

Av alla de ord som används förvånansvärt ofta är nog ”beröra” det mest uttjatade. Det är redan flera decennier sedan det började uppträda inom kulturbevakning och sedan dess fortsätter det sitt segertåg som det känslomässigt tyngsta ordet alla kategorier.

Eftersom det nästan blivit obligatoriskt i vissa sammanhang där folk berättar om sina upplevelser av något, är det svårt att minnas hur världen beskrevs innan alla var ”berörda”. Från den tiden är det enklast att erinra sig en neutral användning, synonymt med ”rör”. Som i exemplet från en politisk debatt nyligen: ”Det mest intressanta som berör hushållens ekonomi i det s k Tidöavtalet /…/”

Den andra innebörden av ordet fanns bara i uttrycket ”vara illa berörd”. Eller har jag fel? Sa var och varannan kulturarbetare att böcker/filmer/musik/konst var ”berörande” (med samma innerlighet i stämman) då – för länge sen – också?

Ett av vår tids språkproffs uttryckte sig förresten också om Tidöavtalets innehåll på följande sätt i en språkmässig analys av avtalet: ”Det är svårt att läsa texten utan att bli berörd”.

Det var nog det konstigaste jag hört på länge. Nog vore det glädjande med fler synonymer till det ständiga berörandet.