torsdag 6 oktober 2022

Vi människor måste uppenbarligen knuffas till bättre beteenden

Åter till gårdagens knuffar och puffar (kanske även puttar). Wikipedia ger inte bara små vinkar utan styr helt sonika den som skriver in ”nudging” till vad svenska W kallar ”puffning”.

Artikeln om fenomenet – som egentligen bara innebär att försöka uppfostra folk så att de beter sig som folk – berättar vem som myntade det, nämligen den amerikanske ekonomen Richard Thaler. Begreppet spreds sedan i samband med att denne fick ekonomipris (inte riktigt Nobelpris men nästan) 2017, bl a ”för hans bidrag till beteendeekonomi".

Västsvenska Handelskammarens hemsida skriver:

Det idag kanske vanligaste exemplet på framgångsrik nudging tillämpades på den nederländska flygplatsen Schiphol, där en målad fluga i pissoaren fick brevidkissningen att minska med 80 procent. När besökare kunde välja att pricka en fluga eller inte, så valde de flesta att pricka rätt.

Denna blogg tar vanligen upp språkliga fenomen och lägger sig inte i att allt som till för kort tid sedan ansågs höra till folkvett och dito hyfs i dag får namn och skrivs doktorsavhandlingar om. Vi har ju redan uttryck som ”ge/få en knuff i rätt riktning” och andra. Det är svårt att hålla sig för skratt när träffar på Google av just sådana fraser också innehåller ordet ”nudging”.

Nä, det är svårt att koncentrera sig (”hålla fokus”, säger nutidsmänniskan) nu, en massa bredvidtankar far igenom skallen och knuffas när man håller på som jag. 

Dessutom såg jag just att Västsvenska Handelskammaren inte har någon stavningskontroll. Jag tryckte bara Ctrl C och slängde in citatet i min text. Brevidkissning? 
Får återgå till knuff och puff i morgon.