fredag 18 augusti 2023

Att använda okvädinsord hör inte heller till det enklaste i språkväg

Nej, nu måste man ta och adressera okvädinsorden (ta mig inte på allvar: inte skulle väl jag använda ”adressera” på annat sätt än det som handlar om att skriva adress på brev). Någon kan undra om okvädinsord verkligen skrivs så där. Jodå, men det är värre än så.

SAOL ger följande stavningar: okvädningsord, okvädingsord och okvädinsord. Det finns m a o få chanser att stava fel. Å andra sidan försvinner den glåpglosan säkert snart från ordlistan, utanför vilkens dörr många mer eller mindre engelska ord står och stampar.

Googlar man ”invektiv” leder Wikipedia en till rubriken ”skällsord”. Där står:
Skällsord eller okvädingsord (även invektiv) är ett smädligt yttrande om någon eller en ärerörig beskyllning mot någon.

Låt detta bli en påminnelse om att Wikipedia inte är hundraprocentigt. Nej, det är så sant, förresten, något sådant finns inte. Men det kan vara bra att komma ihåg att Wikipedia är skrivet av oss alla. Visserligen med moderatorer som kollar, men det slipper givetvis igenom en del lustigheter. T ex finns inte ordet ”smädlig” i Svenska Akademiens ordböcker – i alla fall inte de två modernaste. Dessutom kan man hoppa till av ordet ”ärerörig” – det har jag nog inte hört eller läst på den här sidan millennieskiftet.

Men det där ”smädlig” förde längre än jag först trodde. Spännande fortsättning i morgon.