lördag 26 augusti 2023

Snälla transportörer med värdegrund som inte går av för hackor

Fraktföretag, fraktbolag, transportörer, transportföretag, distributionsföretag – vad en skillnad dem emellan betyder för kunden så är den okänd för mig. Låt oss för enkelhets skull kalla dem transportörer, de som fraktar allt vi köper, byter och säljer. En sådan hade en annons i den lokaltidning som ännu kommer till mitt hem via just en annan sådan (transportör). I annonsen stod att man kunde få hem sina varor utan att ”lämna läggan”.

Jo, den typen av ord konstruerade tonåringar också förr i tiden. Så trots egen hög ålder gick det ändå att lista ut att det var "lägenheten" som menades. Har dock aldrig sett ordet innan och googlekollen visade endast ett fåtal "läggor" (mest såna som pyntas av influerare).

Det här jargonganvändandet tyder på att det kommer att bli fler läggor. Men de som inte är tonåringar och vill vända sig nånstans för att köpa frakttjänster kan möjligen tveka. Å andra sidan: som den här världen ser ut blir många äldre förtjusta över alla möjliga språknyheter och sprider dem för att verka coola, balla och ungdomliga. Det är en ny äldrediagnos.

Men jag fann även en transportör som säkert inte skickar grejer till ”läggor” utan lägger krut på sin s k värdegrund. Denna sägs vara ett ”förhållningssätt" som "ska genomsyra” arbetet, och alla medarbetarna har ett ”ansvar” att hålla ”värdegrunden levande”. Så här låter den:

Vi är lyhörda, målinriktade och nyfikna och därför snabba till förändring. Vi har en positiv anda och vi är förlåtande, toleranta och inkluderande.

Så fint, så fint, så fint. Själv nöjer jag mig med transportörer som är hederliga, har skapliga priser och gör vad många gjort innan: säger sig transportera ens grejer miljövänligt och säkert (den ambitionen kan man ändå tro på lite grann).