tisdag 22 augusti 2023

Harvandet om oviktigheter fortsätter: Huvudsaken att man förstår!

Språkarkeologiförsöket tar aldrig ledigt och undertecknad behöver inte gräva länge för att finna exotiska märkvärdigheter. ”Han attackerades av en person med boxningshandskar”, sa nyhetsuppläsaren. Mycket ointresserad av alla slags sporter – för att inte nämna dem där folk pucklar på varann – reagerade ändå nåt ställe i min skalles insida: ”Jamän det heter väl boxhandske, för bövelen?”

Man är förstås en dåre som ser Svenska Akademiens tre ordböcker som riktlinjer, ja, rikslikare, vad gäller svenskt ordförråd, men ”boxningshandske” finns inte i någon av dem. Och hör sen.

I går nämndes MSN-portalen som hoppar upp i kåmpjutörn och består en med lite väder och börsnoteringar, men f a skvallerartiklar. I en sådan erkände en av våra kändisar till programledare (för ett av alla koppleriprogram): ”Jag ljög till folk”.

Det har hetat ”ljuga FÖR någon” så länge jag minns, ”ljuga till” har inte varit på tapeten, ens som språkdiskussion, punkt slut. Det är nog ren och skär engelska bakom: ”lie to someone”.

I dag berättades på nyheterna om en politiker som föreslår att man kortar av skolornas sommarlov och förlänger terminerna. På så sätt skulle man avhjälpa (menar politikern) att svenska skolbarn halkar efter  andra länders resultat. Mig skulle det intressera väldigt mycket att få veta vilken slags svenska man ska lära ut till dessa barn så att de kan tillgodogöra sig kunskaper i alla skolämnen på bästa sätt.