lördag 5 augusti 2023

Den som omringat sig av värre kålsupare bör slå upp ordboken

Informanten I som jobbat i skolan är bekymrad över barns och ungdomars dåliga läs- och skrivförmågor. ”Det är ju för tusan en demokratifråga”, sa hon med en blandning av vrede och indignation i rösten. På denna plats gör jag inget annat än håller med. Varför inte kraftfullare åtgärder än översminkande skitprat tas till är obegripligt. Fast, det är klart, hela världen är insyltad i eländet och en sån kutting vänder man inte på i första taget.

Oroväckande – åtminstone för min egen del – är det diffusa språk som används i på tok för allvarliga sammanhang. En ledarskribent på en större lokaltidning skrev häromdagen så här: Det är således svårt att motivera varför just Richard Jomshof skulle falla i onåd hos Andersson när hon omringat sig av lika goda eller ännu värre kålsupare.

Den senare delen av meningen visar på hur det kan se ut när en analys krävs från läsarens sida. ”Välvilliga” krafter tycker inte att sånt här är ett problem, de ser det inte ens. Låt oss gå igenom formuleringarna. Så här kan det heta: ”Politiker brukar omge sig med” vad det nu kan vara.

Jag har aldrig sett ”omringat sig av” – förmodligen för att uttrycket inte finns. En språkvetare med specialistutbildning skulle nog kunna förklara varför det inte går att säga så. Men att använda ord på ett korrekt sätt klarar många – utan specialistutbildning. När man omringas av något brukar det handla om illvilliga typer. Och "omringat sig av" går som sagt inte att säga.

Låt oss fortsätta till ”lika goda eller ännu värre kålsupare”. Det kan passera som en dålig "skojig" formulering, men eftersom ”lika goda kålsupare” avser att ha negativ innebörd, borde formuleringen lyda "eller ännu bättre kålsupare” för att fullfölja ironin hos grunduttrycket.