söndag 13 augusti 2023

Må läsekretsen jubla: här börjar en serie om appropriering o dyl

Man törs inte säga ”politiskt korrekt” längre, för man vet inte i vilket hörn man stoppas då. Detsamma sker antagligen om man använder de relativt nya honnörsorden ”appropriering” och ”woke”. Alltså håller vi oss på ytan i dag, den som vill kan googla orden och försöka förstå var vederbörande själv befinner sig.

Låt oss ta en 120-årig definition av ordet ”appropriera” ur SAOB, bara för att få en aning: (mindre brukligt) göra (ngt) till (sitt) eget eller till sin privata egendom; förvärfva ensamrätt till (ngt), monopolisera; taga i besittning.

Appropriera är väl vad homosexuella män gjorde redan för många år sen när de började använda ett tidigare skällsord, bög, om sig själva. I Fula Ordboken står:

Numera har homosexuella gjort ordet bög till sitt eget och därmed helt brutit udden av det forna skällsordet och "efter att i årtionden ha klassat bög och flata som nedsättande ströks dessa anmärkningar ur Svenska Akademiens ordlista 2015." (Språktidningen 8/20 s 27)
”Intervjuade ungdomar menar exempelvis att det upplevs som fel och kränkande att använda ordet bög som skällsord emot någon som uppfattas (och uppfattar sig) som homosexuell.
I relation till en kompis kan det däremot användas närmast kärleksfullt.

I tidningen Skolvärlden finns en artikel med rubriken ”Välkomna ordet bög”. Ojojojoj, så många tankar man får kring approprierade områden. Jag säger på vårt nya språk: stay alert, stay awake, stay woke, för det här är inte färdigtröskat än!


PS I Fula Ordboken står "brutit udden av". Undertecknad skulle ha sagt "tagit udden av".