onsdag 9 augusti 2023

Det ligger ett skimmer, glimmer och glitter över krokofanterna

Som en och annan läsare kan ha noterat ställer undertecknad vissa språkliga krav på mediefolk, forskare, alla slags kommunikatörer och gärna, om det ginge, politiker. Vissa krav, var det, särskilt höga är de inte längre.

Jag har ju blivit varse att man själv inte är måttet för ett hyfsat språk. Hur skulle det kunna vara så när ens eget i denna osäkra tid låter som en krokofant ser ut? Och med krokofanter menas inte moderna godisbitar utan de riktiga. Skriv detta i Google: Krokofanter – Exempel – team mysak och bli upplyst! Det är svårt att säga på vilken hemsida man egentligen hamnar, men strunt i det, karaktäristiken av krokofanten är fenomenal.

Här följer nu det vanliga klagandet på andra: Radioreportern sa att något låg ”söder om de glitsiga skyskraporna”. Ännu skramlar enbart ett litet antal av det ordet runt på nätet, men du bara vänta! (”You just wait”) Det finns inte i någon svensk ordbok – ett vettigt beslut av Svenska Akademien. Men du bara vänta!

Det finns nämligen ett engelskt ”glitzy” (se amerikanska ordboken Merriam-Webster) med betydelser som ”glittrande, gräll, prålig” m fl. Snart har vi m a o ”glitsig” i de egna ordböckerna. Men är det något vi behöver? Vi har redan "glimrande, glimmande, glindrande, glittrande, glänsande, skimrande, strålande" m fl – alla med samma tindrande glans.