lördag 21 oktober 2023

Ett klag och ett tänk och nu även ett duck från en rätt uppretad

Inne på det tradiga engelskaspåret fortsätter nu det tradiga klaget. Vadå, heter det inte ”klag”? Och varför inte det, om man får fråga, så många som säger ”ett tänk”. Fast "tänk" blev inte rödmarkerat av Wordprogrammet, men det blev ”klag”. Föralldel även ordet ”rödmarkerat”. Som gammal korrekturläsare önskar jag att alla stavningsprogram höllo truten. Höllo markeras likaså. Det är ju bara en gammal pluralform hos verbet, men så långt tänker inte programmet.

Men nu tänker jag smälla av: ”tänk” togs med i SAOL (2015) och även i SO. Ett tänk! Är Svenska Akademiens ordboksredaktion inte klok!? Men för att väga upp eländet: substantivet ”klag” finns med i SAOB. Betydelsen är ”klagan”. Jaa, ens liv har blivit en enda klagan på hur proffsena hanterar språket! I mitten av 1600-talet kunde man skriva så här: ”Iagh hördhe it så ÿnkeligt klagh”. In med ett klag i ordböckerna vetja!

Men där trängs ju så mycket annat. Ducka, t ex. Men nehej, det har inte tagits in i sin nya betydelse än, i SAOL står bara ”hastigt böja sig undan”. Man är inte uppdaterad! I den amerikanska ordboken jag anlitar finns (en relativt ny, tror jag) synonym för ducka: ”undvika”, som i ”undvika frågan”. Men i svenska medier duckas det för fullt. Som i ”Miljöministern duckar intervjuer”. Det går att använda orden ”avböjer, nekar, avstår från, undviker, avvisar, undanber sig” och många fler.