onsdag 4 oktober 2023

Tala: artikulera språkljud. Innehålla: rymma något i sig (SAOB)

Man är bliven en relik, en kvarleva från äldre tid. Inte använder bara omgivningen ett konstigt språk, man gör det själv också! I ett frågesportprogram på tv (var kommer de ifrån förresten? Frågesporter var rätt töntiga i min ungdom och något för äldre) skulle deltagarna säga vilket ord som utelämnats i ett meddelande man kunde få i telefonen när man ringde någon förr.

”Telia ----------, numret har upphört”, lät detta. ”Ja”, mindes en av deltagarna lite vagt, ”det var ett konstigt ord”. Det konstiga ordet visade sig vara ”kundbesked”. Det börjar m a o att blåsa snålt i språkvärlden. Hur länge ska, som i detta fall, en 36-årig person och en exakt dubbelt så gammal, kunna förstå varann? Och då handlar det inte direkt om engelska.

Och var ”kundbesked” ett märkligt ord för den personen så är följande, enligt mig,  en jättekonstig sak att skriva/säga: I en slags logga på SR:s hemsida står att ”P1 är talat innehåll”. För det första är P1 en radiokanal. För det andra är radio något man talat ur (inga bilder!). För det tredje, om man nu ska ha sitt jädrans ”innehåll” så bör det väl heta ”P1 har talat innehåll”.

I det ”innehållet” kan en reporter kalla en ”stenkaka” för ”stenplatta”, en annan säga att någon ”la axeln om sin lillasyster”. Och visst är det så: alla kan uttrycka sig fel, glömma ord eller namn: en åldrings specialare! Och det förekommer slarvfel även i denna allvarligt sinnade blogg (sånt upptäcker informanten A ofta, tack och lov). Men jag lovar och svär: det talade innehållet i forna dagars (30-40 år sen) radio var mycket lättare att förstå än dagens.